De nummer 1 fout die mensen maken tijdens het opruimen

Gepubliceerd op 30 januari 2022 om 13:45

Je bent van plan om je huis eens flink aan te pakken. Maar je bent wat onzeker over je opruim kunsten. Doe je voordeel met dit geheim van een opruimcoach; de nummer 1 fout die mensen maken tijdens het opruimen. En voorkom dat jij in de valkuil trapt.

 

Aan motivatie geen gebrek

Je bent de rommel in huis zat en besluit hard aan de slag te gaan om de chaos aan te pakken. Vol enthousiasme begin je met de klus, maar al snel zakt de moed je in de schoenen. Overal waar je kijkt zie je weer iets om op te ruimen. Je probeert het nog even, maar geeft het dan op. Het is simpelweg niet voor jou weggelegd om in een georganiseerd huis te wonen. Chaos is een onderdeel van je leven en zal dat altijd blijven.

Herkenbaar? Lees dan nog even verder.

 

De nummer 1 fout

De nummer 1 fout die  mensen maken tijdens het opruimen is zigzag opruimen. Misschien herken je het wel als ik het uitleg: Je besluit te beginnen met opruimen in de woonkamer. Al snel kom je iets tegen wat thuishoort op de slaapkamer. Je besluit het meteen weg te brengen. In de slaapkamer zie je een leeg kopje staan, die gaat mee naar de keuken. In de keuken zie je dat er bij de deur een volle vuilniszak staat. Je besluit de zak in de container te gooien, het is immers maar een kleine moeite en voelt wel erg opgeruimd. Nu je toch buiten bent, controleer je meteen even de brievenbus. Je haalt er meerdere poststukken uit. He, een leuke folder. Oei, een blauwe envelop. Je gaat aan de keukentafel zitten en neemt de post door. Pas wanneer je door de stapel heen bent bedenk je je dat je in de woonkamer aan het opruimen was.

Zigzag opruimen leidt je af van de taak die je aan het uitvoeren was. Het voelt alsof je nog steeds bezig met je taak; je bent immers nog steeds bezig met opruimen. Maar je bent niet bezig met de taak die je jezelf gesteld had; het opruimen van de woonkamer.  

 

De oplossing 

Gelukkig is er een makkelijke oplossing voor deze valkuil. Het enige wat je nodig hebt zijn 3 kratten, dozen, of wasmanden. Zet de drie kratten rondom je werkplek van vandaag heen. Gebruik post-its om de kratten te labelen; label het eerste krat als ‘hier opruimen’, label het tweede krat als ‘elders opruimen’, het laatste krat label je als ‘weg’. Dit zijn de categorieën waar je mee gaat werken. 

 

Pak alle spullen 1 voor 1 van zijn plek. Dat geldt ook voor de inhoud van doosjes etc., ook al denk je precies te weten wat er in zit, alles gaat 1 voor 1 door je handen.

Bij alles wat door je handen komt heb je drie keuzes;

  • hier opruimen
  • elders opruimen
  • weg 

 

Stop het vervolgens in het bijbehorende krat. Bedenk steeds of de keuzes die je maakt passen bij het doel dat je hebt voor deze opruimklus. Alles wat je op deze plek weer wilt opbergen, stop je in het krat met het label ‘hier opruimen’. Alle spullen die beter ergens anders een plekje kunnen krijgen, stop je in het krat met het label ‘elders opruimen’.  Spullen die je weg wilt gooien, stop je direct in de vuilniszak. Spullen die je niet wilt bewaren, maar waar je iemand anders blij mee wilt maken, die je wilt verkopen, of naar de kringloop wilt brengen stop je in het krat met het label ‘weg’. 

 

Doordat je categorieën maakt op je werkplek, is het niet langer nodig om tijdens het opruimen steeds je plek van werken te verlaten. Je kan gefocust je taak afmaken, hebt aanwijsbaar resultaat behaald, en dat motiveert. 

 

Succes!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.