Organiseer je Tupperware

Gepubliceerd op 1 april 2022 om 14:21

Plastic bakjes, ze zijn zo handig. Bakjes om restjes avondeten in te bewaren; bakjes voor kaas en vleeswaren; broodbakjes en bakjes waar yoghurt en muesli apart in kunnen worden meegenomen; aangeschafte bakjes en verzamelde bakjes van boodschappen en de chinees. Maar dan moet je ze opbergen. Je kastje puilt uit, wil niet meer goed dicht en je kan niks meer vinden. Herkenbaar? Lees dan verder:

 

Werkduur: 20 minuten 

 

Uitzoeken

Maak ruimte op je aanrecht en pak een krat, doos of wasmand. Zet ook de prullenbak binnen handbereik. 

Begin met het leeghalen van de kast. Pak alles 1 voor 1 uit de kast en bedenk of je het wilt bewaren. Hoort er een deksel bij? Besluit dan pas als je de deksel ook gevonden hebt. Zet alles wat je wilt bewaren op het aanrecht. Zet bakjes met de deksels erop op het aanrecht, zodat je die straks niet opnieuw hoeft op te zoeken. De bakjes die je niet wilt bewaren, stop je in het krat. Bakjes die stuk zijn stop je meteen in de prullenbak. Ook losse deksels kan je weggooien.

 

De hele kast leeg? Maak dan de kast schoon. 

 

Sorteren

Dan is het tijd om de bakjes die op het aanrecht staan te sorteren. Bedenk logische categorieën die werken voor jou. Voor iedereen werkt iets anders. Je kan bijvoorbeeld alle lunchbakjes en bekers bij elkaar zetten. Of je kan de bekers bij de drinkflessen zetten en de lunchbakjes apart. Bedenk wat jij prettig vindt werken, er is geen goed en fout.

Bekijk alles wat je vastpakt nog eens kritisch; is het compleet en passen de deksels? Bakjes die je  bij nader inzien toch niet wilt bewaren, of die niet compleet zijn, stop je in het krat. Kapotte bakjes stop je in de vuilnisbak.

 

Indelen

Nu je categorieën hebt bedacht voor je bakjes, is het tijd om ze een plekje te geven in de kast. Het is aan te raden om de dingen die je het meest gebruikt op de plek te zetten waar je er het beste bij kunt. Zet wat je het meest gebruikt vooraan zodat je er makkelijk bij kunt. Zet wat je minder vaak gebruikt achterin de kast. Je weet nu precies wat je hebt en waar het zich bevindt. Je kan nu dus makkelijk iets vinden als je het zoekt.

Het is helemaal ideaal als je in 1 oogopslag kan zien wat zich waar bevindt in de kast, maar dit is niet altijd haalbaar. Kies voor een methode van inrichten die past bij jou en die jou helpt om je bakjes makkelijk te vinden. 

Bij sommige bakjes zijn de deksels goed stapelbaar en werkt het goed om deze onder de stapel bakjes te leggen zodat je alles meteen bij elkaar hebt liggen. Bij andere soorten werkt het beter om een bakje op te offeren, of een bakje uit het krat te gebruiken, om de deksel staand in te bewaren. Zet de deksels vlakbij de bakjes, zodat je ze snel kan pakken. Meer ruimte? Het is ook een idee om de deksels in een rek te zetten. 

 

Overgebleven bakjes 

Je kastje is nu weer netjes. Richt nu je aandacht op het krat met de overgebleven bakjes. Plastic bakjes, met en zonder deksel, zijn heel goed bruikbaar om spullen op andere plekken in huis mee te organiseren. Maak de keuze of je de bakjes hiervoor bewaart. Of dat je er toch afscheid van neemt. Let op, voorkom dat je eindeloos bakjes bewaard voor het geval je ze ooit nodig hebt, schaf dan liever nieuwe bakjes aan op het moment dat je ze nodig hebt en neem nu afscheid van de bakjes. 

 

Gooi weg of doe weg 

Neem je afscheid van je bakjes? Bedenk dan of je weggooit of dat je ze wegdoet. Kunnen ze misschien naar de kringloop? Kan je je neefje of nichtje die op kamers woont er misschien blij mee maken? Maak in dat geval een planning. Waar gaan de bakjes naartoe en wanneer ga je dat doen? Voorkom op die manier dat de bakjes nog eindeloos in huis blijven rondzwerven. 

 

Gefeliciteerd, het is je gelukt, je Tupperware kastje is weer netjes!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.