Timemanagement tip - Daily highlight

Gepubliceerd op 30 juni 2022 om 11:35

Moet je leren meer te doen in dezelfde tijd om je productief te voelen. Of voel je je productiever door elke dag 1 taak aan te wijzen die je die dag doet? Maak kennis met de daily highlight.

 

Make Time

De daily highlight is een concept van Jake Knapp en John Zeratsky dat je kan vinden in hun boek ‘Make Time’ Het idee van de daily highlight is dat je voor elke dag één specifieke taak kiest die je die dag gaat uitvoeren. De daily highlight maakt je meer gefocust en geeft je een goed gevoel, want die ene taak afronden per dag, lukt eigenlijk altijd. 

 

60-90 Minuten

Kies voor je daily highlight liefst een taak die je in één zitting uit kan voeren. Het kan het beste een taak zijn die tussen de 60 en 90 minuten kost om af te ronden. De eerste 60 minuten zijn om echt connectie te maken met je taak. Maar maak er niet langer dan 90 minuten van, want dan is het meestal tijd om een pauze te nemen.

Een bijkomend voordeel van dit relatief kleine tijdvak is dat we eigenlijk altijd die tijd wel over hebben op een dag. (Denk je van niet? Kijk eens kritisch naar je dag; hoeveel uur spendeer jij op Instagram, kijkend naar televisie, Netflix of Youtube; is dat echt noodzaak?)

 

Belangrijkste taak 

Het is niet zo dat deze daily highlight dan je enige taak van de dag is, maar het is wel de belangrijkste taak van de dag. De daily highlight is de taak die voor jou het belangrijkste is. Het is het antwoord op de vraag: wat was vandaag jouw hoogtepunt (highlight?) 

 

Daily highlight kiezen

Je kan je daily highlight kiezen op verschillende manieren. In ‘Make Time’ worden drie voorbeelden gegeven. Je kan een taak kiezen op basis van:

Urgentie

Tevredenheid 

Blijdschap 

 

Urgentie

Je kan de taak op je to-do lijstje met de meeste urgentie je daily highlight maken. Als je deze taak hebt afgerond, voel je je goed omdat je een belangrijke taak kunt afstrepen van je to-do lijstje. 

Vind je het moeilijk om te onderscheiden welke taken het belangrijkste zijn, lees dan ook eens mijn blog over het Eisenhower kwadrant.

 

Tevredenheid

Je kan een daily highlight ook kiezen op basis van tevredenheid. Kijk eens naar je to-do lijstje, welke taak zou jou aan het eind van de dag het meest tevreden gevoel geven als je die vandaag afrondt? Dit kunnen bijvoorbeeld taken zijn die je een langere tijd hebt laten liggen omdat ze niet urgent zijn. 

 

Blijdschap

Het is onzin om te denken dat elke dag zo productief mogelijk moet zijn. Dat is voor de meesten van ons ook helemaal niet haalbaar. Kies daarom als daily highlight ook eens een taak waar jij blij van wordt als je die afrond. Dit kunnen bijvoorbeeld sociale afspraken zijn, of tijd maken voor een hobby. 

 

Welke van de drie

Met de daily highlight kies je bewust wat voor jou het belangrijkste is die dag. Eén van de drie methodes om een daily highlight te kiezen is niet beter dan de andere. Kies elke dag een methode en een taak die het beste bij die dag past. Op sommige dagen is het fijn om urgente taken af te kunnen strepen, op andere dagen is het goed om tijd te maken voor iets waar we blij van worden. 

 

De daily highlight biedt meer richting aan je dag, meer focus op wat jij belangrijk vindt en meer connectie met jezelf. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.