Timemanagement tip - De Pomodoro techniek

Gepubliceerd op 30 januari 2022 om 13:45
Pomodoro techniek. Timer met 25 minuten.

We hebben allemaal maar 24 uur per dag en willen die tijd zo productief mogelijk gebruiken. De Pomodoro techniek is een perfecte tool om dat te bereiken. In deze blog vertel ik je er alles over.

 

Hoe het werkt

De Pomodoro techniek is bedacht door Francesco Cirillo. Pomodoro is het Italiaanse woord voor tomaat en verwijst naar de kookwekker in de vorm van een tomaat die Francesco gebruikte voor deze techniek. 

 

Die kookwekker is precies waar de techniek om draait. Geen nood, de timer op je telefoon of een online timer werken ook.

Zet je timer voor 25 minuten. Tijdens deze 25 minuten werk je geconcentreerd aan de taak die je jezelf gesteld hebt. Na deze 25 minuten zet je de timer op 5 minuten. Deze tijd gebruik je om je hoofd leeg te maken. Na vier rondes van 25 minuten en 5 minuten, en je dus 2 uur twee uur gewerkt hebt, neem je een pauze van 30 minuten. 

  

Voordelen 

Gebruik van deze techniek kunnen de volgende voordelen opleveren:

 • Je bent productiever
 • Je raakt minder snel afgeleid
 • Je hebt meer structuur in je dag
 • Je hebt een gevoel van controle
 • Je hebt overzicht op je taken
 • Je voorkomt uitstellen 
 • Je komt in een workflow 

 

Effectief inzetten

Om de Pomodoro techniek zo effectief mogelijk in te zetten, is het verstandig om voor elke 25 minuten een doel te stellen. Zo weet je precies waar je aan gaat werken gedurende de 25 minuten en kan je volledig focussen op die taak. 

 

Stel aan het begin van de dag een takenlijst op voor die dag. Bedenk voor elke taak hoeveel tijd deze in beslag gaat nemen. Het kan dat een taak meerdere tijdsblokken van 25 minuten in beslag neemt. Maar het kan ook dat je meerdere taken moet bundelen om een tijdsblok vol te maken. Begin vervolgens met de taak met de hoogste prioriteit.

 

Wees met je tijdsplanning niet té ruimhartig. De Wet van Parkinson stelt dat een taak de tijd vult die ervoor gezet is. Als jij jezelf de hele dag de tijd geeft om een taak uit te voeren, duurt het waarschijnlijk ook de hele dag voordat je deze taak af hebt. Wees dus realistisch en kritisch als het aankomt op je tijdsplanning. 

 

Do’s en don'ts 

Heb je de Pomodoro techniek een tijdje uitgeprobeerd maar merk je dat je je concentratie verliest voor de 25 minuten op zijn? Je kan er dan voor kiezen wat te schuiven in de tijden. Verkort de werktijd naar de lengte van jouw spanningsboog. Zorg er wel voor dat de pauzes minimaal 4 keer zo kort zijn als de werktijd. Op die manier haal je het meeste uit je tijd en voorkom je dat je uit je workflow valt.

 

 Een aantal tips voor het invullen van de 5 minuten pauzes:

 • WEL DOEN: Opstaan en even weglopen bij je werk
 • WEL DOEN: Bewegen; doe een dansje, of een paar push-ups
 • WEL DOEN: Gebruik je tijd productief; doe een huishoudklusje
 • NIET DOEN: Je productieve flow breken door het scrollen op social media

 

Gebruik de pauze van 30 minuten om weer op te laden. Neem mentaal en fysiek even afstand van je werk. Ga wat eten, maak een wandeling, lees een boek, mediteer. 

Gebruik je pauzes productief; ze moeten je helpen om het beste uit jezelf te halen.

 

Succes! 

Foto: Femke Daniëlle Photos


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.