Timemanagement tip - 2 minuten regel

Gepubliceerd op 30 juni 2022 om 11:36

Ben jij een chronische uitsteller, raak je overweldigd door je lange to-do lijst, of zie je op tegen een grote taak; maak dan kennis met de 2 minuten regel.

 

2 minuten regel

De 2 minuten regel is bedacht door David Allen, hij beschrijft de regel in zijn boek ‘Getting things done’. De regel is prachtig in zijn eenvoud;

‘Als een taak minder dan 2 minuten kost op uit te voeren, doe het dan meteen.’

 

Voordelen 

De 2 minuten regel biedt meerdere voordelen. 

Door kleine taken meteen uit te voeren, voorkom je dat die kleine taken op je to-do lijst belanden, waar ze zich opstapelen tot een grote berg.

 

Door de taken meteen uit te voeren, voorkom je ook het uitstellen van vervelende taken. Denk aan het betalen van een rekening.

 

En het uitvoeren van taken, hoe klein ook, geeft een goed gevoel. Je hersenen maken namelijk het gelukshormoon dopamine aan. Die kleine taken werken daarom enorm motiverend om nog een taak van je lijstje te kunnen strepen, want dan krijg je opnieuw dat lekkere gevoel.

 

Kleine taken

De 2 minuten regel is heel goed te gebruiken voor kleine taken. Denk aan het wegbrengen van je vieze koffiemok naar de keuken. Of de was in de wasmand stoppen. Het legen van de brievenbus. Het opruimen van de ontbijttafel. Het wegbrengen van de uitgelezen krant naar de papierbak. Etc. 

 

Door deze taken meteen uit te voeren, voorkom je dat ze zich opstapelen op een enorme berg waar je tegenop gaat zien. Vergelijk het eens met het doen van de afwas. De afwas van één dag is nog te overzien en eigenlijk ook wel snel gedaan. Maar als je het drie dagen laat staan omdat je er niet zo’n zin in hebt, heb je ineens een enorme stapel afwas die je moet wegwerken. 

 

Grote taken

De 2 minuten regel is echter niet alleen maar inzetbaar voor kleine taken. Je kan de regel ook gebruiken voor grote taken. 

Grote taken kunnen ons intimideren en verlammen als we niet weten waar we moeten beginnen. Door grote taken op te delen in overzichtelijke kleinere acties, vergroten we de kans op starten. Wil je hier meer over weten, lees dan hier verder; Het To-Do lijstje level 2

 

Deel de taak op in kleinere acties en kies er één om mee te beginnen. Door het uitvoeren van die ene kleine actie, ontstaat er momentum en is het makkelijker om door te pakken. Die grote taak intimideert niet langer, want je kan nu zien uit welke acties de taak bestaat en die acties kan je zonder problemen uitvoeren. 

 

Let op

In de 2 minuten regel schuilt het gevaar dat we de kleine 2 minuten taken steeds voorrang geven op andere en soms belangrijkere taken. 

 

Kies bewust momenten uit waarop je de 2 minuten inzet. Laat de kleine 2 minuten taken, geen tijd wegkapen bij belangrijke grote taken. Kader tijd af, bijvoorbeeld door gebruik te maken van time blocks. Tijdens deze aangewezen tijd werk je geconcentreerd aan de grote taak en laat je je niet afleiden door kleine 2 minuten taken.


Je kan er wel voor kiezen om deze 2 minuten taken uit te voeren in je werkpauzes. Bijvoorbeeld tijdens de pauzes van de Pomodoro techniek. Je bent dan even los van je grote taak, maar blijft in een productieve flow door het uitvoeren van een kleine taak. 

 

Meer timemanagement tips? Lees  hieronder verder.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.