In 7 stappen de perfecte thuiswerkplek

Gepubliceerd op 30 januari 2022 om 13:45

Een of meerdere dagen thuiswerken wordt steeds meer de norm. Thuiswerken biedt vele voordelen, maar deze vallen in het niet als er je geen fijne plek hebt om je werk uit te voeren. Met deze 7 stappen kan jij ook fijne thuiswerkplek creëren. 

 

1 Vaste plek

Om een fijne thuiswerkplek te creëren waar jij optimaal productief kan zijn en het beste uit jezelf kan halen, is een vaste plek cruciaal. Een vaste plek zorgt voor rust. Je weet precies waar je aan het werk gaat en hoeft niet aan het begin van je werkdag nog een plekje ergens in huis vrij te maken. Je kan ook zonder problemen werk laten liggen voor de volgende dag, zonder dat iemand daar last van heeft. Een vaste plek geeft je de mogelijkheid om echt een fijne werkplek te creëren waar jij met liefde elke dag weer plaatsneemt. 

 

2 Daglicht 

Houd bij je keuze voor je thuiswerkplek rekening met de hoeveelheid daglicht die je op deze plek ontvangt. Dat voldoende daglicht een positief effect heeft op je humeur wist je misschien al. Maar onderzoek van de universiteit in Chicago heeft uitgewezen dat blootstelling aan daglicht ook een positieve invloed heeft op lichamelijke problemen, je slaap, en zelfs je functioneren. Daglicht heeft dus veel invloed, en je doet er verstandig aan daar gebruik van te maken zodat jij het beste uit jezelf kan halen en optimaal kan presteren. 

 

3 Voldoende ruimte

Niets zo vervelend als een werkplek die niet passend is voor jouw werkzaamheden. Bedenk goed wat jij zoal aan je werkplek moet kunnen doen. Heb jij genoeg aan alleen een laptop, of moet er ook ruimte zijn om daarnaast aantekeningen te maken. Heb je ruimte nodig voor meerdere projecten of materialen. Kies op basis van je eisen het juiste formaat van je werkplek. 

 

4 Heb alles bij de hand

Een voordeel van een vaste werkplek is dat je op deze plek ook alle materialen kan verzamelen die jij veel gebruikt. Het is niet langer nodig om constant het huis af te struinen naar dat ene voorwerp dat je nodig hebt. Maak bij je werkplek een opbergplek voor alle spullen die je regelmatig gebruikt. Op die manier kan jij je tijd optimaal besteden. 

 

5 Maak het een fijne plek

Je hebt de beste plek gekozen, je hebt ervoor gezorgd dat je je werk er goed kan doordat je hebt gezorgd voor voldoende werk- en opbergruimte. Nu is het tijd om de plek uitnodigend te maken. Een plek waar je met plezier ‘s morgens aan het werk gaat. Kies voor iets persoonlijks waar jij blij van wordt, denk aan een plant of een kaars. Of ga voor een vrolijk kleurtje op de muur. Maak een plek die passend is bij jou. Een fijne werkplek maakt dat je er met minder moeite langere tijd doorbrengt, wat weer goed is voor je productiviteit. 

 

6 Voorkom afleiders

Ontdoe je thuiswerkplek van alle spullen die je kunnen afleiden. Zoek voor alle spullen die zich in de buurt van je werkplek bevinden die je kunnen afleiden, een nieuw plekje. Denk aan de administratie die nog gedaan moet worden, rommel die zich heeft opgehoopt, hobbymateriaal. Je wil op jouw werkplek optimaal presteren, pas je omgeving daarop aan.  

 

7 Zorg voor goede afstelling bureau en stoel

Je hebt je werkplek uitnodigend gemaakt, maar als je bureau en stoel niet op de juiste manier zijn afgesteld, zal je alsnog met tegenzin aan het werk gaan. Je hebt maar 1 lichaam, wees er zuinig op. Zorg voor een werkplek waar jij plezierig de hele dag kan doorbrengen. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.